Project Rembrandt 2020

foto's: Remon Rijper

 

Aflevering 8 - De grote finale

Foto: Manouk Rijper

Aflevering 7, halve finale - Handschrift

Aflevering 6 - Emotie

Emotie, een uitdagend thema! We zijn bij de stallen van Paleis het Loo en 2 acteurs spelen voor ons een scene vol emotie. Als Annechien 'freeze' zegt moeten wij met houtskool een tekening van het stel maken waar de gespeelde emoties in tot uitdrukking komen. Na een half uur volgt scene 2 en hierbij moeten we de emotie in gezichtsuitdrukkingen vangen. Het gaat na een wat stroeve start prima en ik eindig op plek 2, na Alfredo, die net als ik steeds beter presteert.

 

In de vrije opdracht verschijnt Puck in de deuropening bij de opdracht om een geliefde te portretteren. Wat een mooie dag en wat heerlijk om dit samen mee te maken! Puck moet wel 3 uur stil zitten en doet dat heel goed. Ik ben niet helemaal tevreden over de gelijkenis, maar wel over de emotie in het schilderij. Ook heb ik goed nagedacht over het licht, de kleur en de uitdrukking van Puck. Ik krijg heel mooi commentaar van de jury. Jarno wint de opdracht met een prachtig portret van zijn broer Olaf en helaas verlaat Pieter uit team Tyas de wedstrijd. Ik mg door naar de halve finale, met Jarno, Alfredo, Wolf en Lucienne!!

Aflevering 5 - Donker en Licht

Op de dag van de technische opdracht krijgen we wederom een verrassing; we gaan etsen met de droge naald! In het thema Licht en donker maken we eerst een tekening van de vijver bij paleis het Loo. Daarna krijgen we 1,5 uur om de tekening om te zetten in een ets door te krassen op een kunststof plaatje, het plaatje in te rollen met inkt en vervolgens een afdruk te maken door het plaatje en papier door een pers te rollen. leuk om dit te doen, het is een nieuwe ervaring. Ik eindig op plek 4.

De vrije opdracht vindt plaats op een zolder die is omgebouwd tot jazzclub. In het bijna donker staan twee muzikanten, prachtig uitgelicht met blauw en rood licht. Team Tyas mag de violiste portretteren. Ik voel: dit is iets wat mij ligt. We hebben 3 uur en het gaat lekker. Tyas daagt me uit om een spannende schets te maken en niet een 'braaf' plaatje neer te zetten. Dit lukt goed, zelfs zo goed dat ik de opdracht win! Een geweldig gevoel. Jammer genoeg verlaat Melda de wedstrijd, tot verrassing van velen.

Aflevering 4 - Kleur

De dag begint goed, het thema van vandaag is kleur! Kijk daar kan ik wat mee. Vandaag gaan we aan de slag in Paleis Soestdijk, een wederom prachtige locatie. We gaan in 1,5 uur met olieverf een kleurstudie maken van Het meisje met de Parel van Vermeer. Dit vind ik echt leuk. En het gaat prima, zelfs zo goed dat ik de opdracht win. Wat een mooie verrassing!

 

De vrije opdracht blijkt lastiger voor mij: we schilderen de vijver van de paleistuin. De regen gutst naar beneden en het is koud en guur. Twee eenzame suppers dobberen rond op de vijver. Mijn eerste landschap, het is geen pareltje helaas. Ik moet dit nog veel vaker gaan oefenen! Ik kom in de gevarenzone, maar de vakjury laat me als eerste teruggaan naar mijn plek. Toch weer spannend. Maar door naar aflevering 5!

 

Aflevering 3 - Menselijke verhoudingen

Het thema van aflevering 3 is: menselijke verhoudingen. We zijn opnieuw te gast bij Paleis het Loo en voor de technische opdracht komt een boomlange eeneïge tweeling opdraven in ruiterkleding. We hebben 1,5 uur voor een schets in houtskool en ik knoei weer wat af. Het papier is bijna te klein voor mijn tekening en de verhoudingen kloppen ook niet echt. Resultaat: laatste plek.

 

Nu wordt het toch wel nijpend, ik besluit om er vol voor te gaan en alle zenuwen van me af te schudden voor de vrije opdracht: een naakt. Mijn docent Tyas helpt me om de kalmte te bewaren en om een goede start te maken. Tijd te nemen voor een schets en daarna gestructureerd aan de gang te gaan. Dat werpt zijn vruchten af. Ik krijg mooie kritiek van de vakjury en ik ben door naar aflevering 4!

 

Aflevering 2 - Compositie

Compositie staat centraal in aflevering 2 van project Rembrandt. De technische opdracht blijkt een fikse uitdaging: in 1,5 uur een impressie geven van de tuinen van Paleis het Loo en er moet minimaal 1 persoon in te zien zijn.

 

Ik werk met de pastekrijtjes, maar het gaat niet fantastisch. Ik laat mezelf teveel leiden door wat ik in werkelijkheid zie, in plaats van het landschap naar mijn hand te zetten om een mooie tekening te maken. Ik word dan ook laatste. Help! dat is schrikken, ik wil nog niet naar huis...

In de vrije opdracht schilderen we een verjaardagsfeestje van opa die 80 wordt. Ik maak fouten in de compositie en krijg terecht flink wat kritiek van de jury. Het lijkt alsof het doek al heel snel gaat vallen voor mij, maar de publieksjury plaatst mij niet in de gevarenzone, dus gelukkig mag ik door naar aflevering 3!

 

Aflevering 1

Op 25 oktober was het eindelijk zover: de eerste aflevering van Project Rembrandt kwam op tv. Anderhalf jaar eerder had ik me opgegeven nadat ik met heel veel plezier naar het eerste seizoen heb gekeken.

 

Onder het motto 'Ik zal er wel nooit meer wat van horen', want toch best spannend zoiets. Maar het tegendeel bleek waar, uit 900 aanmeldingen bleef ik ronde na ronde doorgaan, tot ik zelfs doordrong tot de 30 mensen die in het Rijksmuseum bij de opnames mochten deelnemen.

 

Wat een geweldige dagen, die dag 1 en 2! Want wie maakt dat nou mee om op de eregalerij van het Rijks te mogen staan schilderen...

 

Dag 2 stond in het teken van een portret van Gerard Joling. Een uitdaging om in 2,5 uur met acrylverf op papier in deze omstandigheden iets moois neer te zetten. Toch ben ik best trots op het resultaat en het heeft me zelfs een plek bij de laatste 10 gebracht. Dankjewel Gerard! Op naar aflevering 2!